SILA KLIK INI

Saturday, August 7, 2010

INTRO PUASA......


Malam-malam pon makan juga...itu sorru kalu..bila-bila pon boleh juga..ammak..!!!


Anak-anak celoreng dah sedia ke nak poce nih (sambil membetulkan cermin mata yang senget sedikit...)..uhuk! uhuk! batok plak..yela Omma baru baik sempot nih. Ha! kot dah ready nak poce, baguih sangat latu. Hari rabu ni dah stat la kalian semua pose okkay. Bukan pose perot je, seluruh anggota juga kena puasa juga, kena puasa bukan jadi puaka ( cuba membuat humor spastik ye...).

Nah! terimalah sebuah Hadis yang Omma petik dari sebuah laman sesawang untuk panduan kalian agar tahu nape penting puasa ni. Wei...puasa bukan beban ye..(tapi tanggungjawab...sambil angguk-angguk...)
- Abu Hurairah (ra) telah meriwayatkan bahawa Rasulullah (saw) bersabda:


"Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang sedang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa. Allah mempersiapkan dan menghiasi Jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: 'Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar(di dunia) dan akan mendatangimu.' Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir bulan Ramadhan (orang-orang Islam yang berpuasa ini) akan diampunkan. " Maka sahabat-sahabat Rasulullah (saw) pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam Lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah (saw): "Tidak, tetapi selayaknyalah seorang yang beramal itu diberi balasan setelah dia menyempurnakan tugasnya. "

No comments:

Post a Comment

TOLONG LA KLIK SAYA EK...TOLONG LAH