SILA KLIK INI

Sunday, July 25, 2010

LEMBARAN BARI KINI TERBUKA.....Ayuh! anak-anak celoreng. Selasa ni sudah mau bukak buku baru lagi (bukan buku hutang ya..). Itulah Nisfu Syaaban yang afdal kita semua buat kebajikan dan imarahkan la kebaikan-kebaikan (meriah-meriah....).


Sebelum tibanya Ramadhan nih, anak-anak dah sedia ke Nak bepoce (bukan pose perut je..rohani dan mental juga taw..). Yok kita cermin diri, manalah tau ada susuk jahat cuba menodai wajah keimanan kita yang bakal bersua dengan Ramadhan yang tinggal beberapa tapak saja lagi nak menguak jendela kerahmatan itu ( kot sempat Alhamdullilah..)


Apa yang nak dicermin tu ek...(sambil garu-garu kepala yang botak..!!!)


1. Senyum itu tanda kemesraan, diberi kepada manusia dianggap sedekah. Ketawa itu lambang kelalaian. Selalu dilakukan hati akan mati. Dibuat di hadapan manusia menghilangkan maruah diri.

2. Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah ini tanda kelemahan diri, kesalilah keterlanjuran itu dan berazamlah tidak mengulanginya lagi.

3. Syukur nikmat dan sabar di dalam ujian amat mudah diucapkan tetapi amat sulit dilaksanakan.

4. Kesenangan dan kemewahan selalunya membawa kepada kesombongan dan kelalaian. Kesusahan dan penderitaan itu, selalunya membawa kekecewaan dan putus asa, kecuali orang yang mukmin.

5. Di antara tanda-tanda orang-orang yang sombong itu cepat melahirkan sifat marah, suka memotong percakapan orang, suka bermujadalah yakni bertegang leher, nampak di mukanya rasa tidak senang jika ada orang yang lebih darinya di satu majlis, bercakap meninggikan suara, pantang ditegur, tidak ada tanda-tanda kesal di atas kesalahan.

6. Orang yang sudah hilang sifat marah (dayus), cepat melahirkan sifat marah (lemah mujahadah). Orang yang ada sifat marah tapi dapat disembunyikan kecuali di tempat-tempat yang munasabah inilah manusia normal.

7. Tahu diri kita hamba itu adalah ilmu, merasa diri kita itu hamba itu penghayatan, yang kedua inilah akan lahir sifat tawaduk, malu, khusyuk, takut, hina dan lain-lain lagi sifat kehambaan.

8. Jika kita mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita, apatah lagi untuk dibanggakan.

9. Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya tapi jangan putus hati kita dengan ALLAH, ini adalah hakNYA pula.

10.Apabila rasa senang dengan pujian, rasa sakit dengan kehinaan menunjukkan kita ada kepentingan peribadi, tanda kita tidak ikhlas membuat kebaikan.


Daa..... Akhlak yang baik umpama sekumtum bunga, walau di mana pun jua, pasti semua orang suka......

1 comment:

TOLONG LA KLIK SAYA EK...TOLONG LAH